Trægulve og parketgulve er – i hvert fald i de flestes øjne – noget af det smukkeste, der findes, når det handler om materialer til gulve. Og der er et ganske særligt liv i et trægulv, som ingen syntetiske materialer for alvor kan eftergøre. Men som med de fleste naturmaterialer, der tages ud af naturen og ind i vores hjem, skal der altså vedligeholdelse til. Nogle gange endda direkte reparation – og den slags kræver som udgangspunkt altid fagfolk. Men hvad kan man gøre?
Gulvafhøvling
En gulvafhøvling – læs mere om det her – er en mere dybdegående behandling end en afslibning. Afhøvling er nødvendig, når et trægulv har fået dybere ridser eller direkte mærker. Det ses typisk på ældre gulve, hvor flytning af møbler eller for den sags skyld høje hæle kan give nogle ret triste og dybe furer og ridser. Når du flytter om – eller flytter ind – er de pludselig meget synlige, og her skal der maskiner til, der ganske enkelt afhøvler et lag af det det ødelagte træ.
Gulvslibning
En gulvslibning – som beskrevet her – er en mindre radikal metode, der især finder anvendelse på trægulve, som blot har mistet liv og glans, har mindre ridser og/eller mørke pletter. Modsat afhøvling er en slibning af gulvet ikke særlig dyb og dermed også mindre omfattende. Men vi må igen advare mod at gøre det selv – det er alt for nemt at komme til at slibe skævt, for dybt eller ikke dybt nok. Det er en fagmand, der skal til!
Efterbehandling
I langt de fleste tilfælde er en efterbehandling nødvendig, når gulvet er afhøvlet eller afslebet. Typisk er der tale om en af disse tre efterbehandlinger:
- Oliebehandling
- Ludbehandling
- Lakbehandling
Hvem udfører disse services?
Der er især to firmaer, der er anbefalede i Danmark, og det er disse to gulvfirmaer:
GK Service med hjemmeadresse i Odense
Gulvkanonen med hjemmeadresse i Ballerup